DutchEnglish
DutchEnglish
DutchEnglish

Training intern kompas

Training intern kompas

Elk jaar trek ik 10 dagen door de wildernis van Sapmi (Zweeds Lapland). Door de uitgestrektheid ligt verdwalen hier voortdurend op de loer. De omgeving is onvoorspelbaar, ruig en onherbergzaam. Het klimaat grillig en speelt zich af tussen de -50oC en + 30oC met alle weersomstandigheden die je maar kunt bedenken. Prachtig mooi!

Tegelijkertijd is zo’n reis gekkenwerk als ik dit zonder kompas, stafkaart en goede uitrusting zou doen. Dan wordt richting kiezen ineens een groot probleem. Dan kan ik mijn besluiten en keuzes – die ik zeker zal moeten maken – nergens veilig aan toetsen. Zonder goede uitrusting kan ik geen passend antwoord geven op de uitdagingen die ineens opdoemen.
Als ik zo’n reis met een team maak, kan ik zonder goed kompas, stafkaart en goede uitrusting de beschikbare energie die de teamleden meebrengen niet goed richten. Geheid dat dan de onderlinge verhoudingen spoedig op scherp komen te staan. Kortom, de kans dat wij ons doel halen wordt zienderogen kleiner.

De bovenstaande situatie is voor mij gemakkelijk te vertalen naar de verschillende sectoren waarin ik werkzaam ben (multinationals, het mkb, de zorg, het onderwijs, de overheid, de horeca, gezinnen).

We weten allemaal dat het ook hier – in onze wereld waarin jij met jouw mensen op reis bent naar … – soms kan aanvoelen als een wildernis.

Dan voelen sommigen zich verdwaald; gaan anderen hun eigen gang; dan is er gedoe en zijn er vervelende hardnekkige storingen en vallen de resultaten tegen. Dan wordt de richting bepaald door de waan van de dag. De beschikbare energie van teamleden wordt meer en meer ongericht. Het aanwezige talent komt niet vrij en wordt zeker niet gebundeld.

En jij? Jouw systeem sputtert. Je kent het wel: vermoeidheid, te veel op je bord, een kort lontje, stress, enz.

Als je dit herkent, durf ik te stellen dat het dan zeer waarschijnlijk ontbreekt aan een levend intern kompas (kompas, stafkaart en goede uitrusting). Elk sociaal systeem heeft zo’n intern kompas nodig om gestroomlijnd te functioneren én om de levensduur te verlengen.

Wat mij betreft wordt elke leidinggevende vaardig in het aanbrengen van een gezamenlijk intern kompas.

Wil je leren hoe? Schrijf je in voor de training intern kompas!

Specificaties
Titel: Intern kompas
Duur: 1 dag
Locatie: Midden in Nederland / Incompany
Meer informatie: Zie brochure

'True leaders reflect and act'

Meer weten of wil je eens kennis maken? Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek.