Volg ons

“De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn ...”

  • SAMI Training Nederlands
  • SAMI Training English

Pesten … hoe kan dit steeds weer de kop op steken?

Training: ‘sociale systemen’ … een instrument om de weg tot leren, ontwikkelen en groeien vrij te maken

Pesten is trending topic. Steeds weer steekt het de kop op. In het groot, in het klein, op de voorgrond en op de achtergrond … waar niet eigenlijk? De intens verdrietige berichten die regelmatig in de media verschijnen, tonen onomwonden aan dat het een serieus probleem is.

Iedereen herkent ook de maatschappelijke roep om het leren omgaan met diversiteit. In onderwijsland werken collega’s zich een slag in de rondte om pesten te voorkomen en diversiteit (differentiatie) vorm te geven. Toch blijkt dat maar al te vaak onvoldoende.

Om pesten uit te bannen dient er door de schoolleiding en de leraar gestuurd te worden op de ‘onderstroom en bovenstroom van de sociale systemen’: de schoolorganisatie, het team en de groepen.

Deze training biedt je diepgaande doorleefde kennis over hoe je dat doet en wat daarvoor nodig is.

Wat is dat, die onderstroom?

Groepen kunnen ‘1000-voudige’-verschijningsvormen vertonen. Dit zichtbare gedrag wordt ingegeven door datgene wat de leerlingen zelf meebrengen uit hun gezinssysteem, de stijl van de leerkracht en de zich ontwikkelende cultuur van de groep. Zo’n cultuur bestaat uit een groeiend aantal vanzelfsprekendheden. Vanzelfsprekendheden leggen de groepsidentiteit met bijbehorende groepsthema’s bloot. Sommige groepsthema’s zijn onderwijs bekrachtigend, anderen belemmeren het onderwijs juist.

Precies op dit niveau, het niveau van de groepsthema’s (onderlinge verhoudingen), heeft de leerkracht de opgave met de groep een proces van teamontwikkeling door te werken. De leerkracht zal een onderwijs bekrachtigende cultuur moeten vormen. Op het moment dat de leerkracht alleen de cultuur volgt, roept de leerkracht gedoe over zichzelf en heel schrijnend … over de groep af. Er ontstaat dan ‘spanning in het sociale systeem’.

En dan ontstaat de tragiek: deze spanning zoekt zijn weg … net als de bliksem tijdens een onweersbui (je zal er maar door geraakt worden) … en is de bron voor pesten. Hier, op dit niveau worden dan een aantal basiswetten van sociale systemen met voeten getreden.

Wil je leren groepsthema’s te duiden? Wil je leren hoe je een proces van groepsontwikkeling kunt (bege)leiden? Wil je weten welke basiswetten van sociale systemen er werkzaam zijn? Lees hier meer!

Schrijf je in voor de training!

 

Doelgroep: Leidinggevenden in het onderwijs | Leerkrachten
Datum: 3 en 17 april 2019
Tijd: 09.00-17.00 uur
Plaats: Midden van het land. Natuurlijke omgeving
Omvang: 2-daagse
Inschrijving: Inschrijfformulier
Kosten: € 590,-
Informatie: www.sami-training.com | 06-38301079
Liever in-company Neem contact op!
boek

Heeft u een vraag?

Neem contact op