DutchEnglish
DutchEnglish
DutchEnglish

De SAMI-pelgrimage: teamontwikkeling zonder uitvluchten

SAMI-training biedt per jaar vijf à zes pelgrimages aan naar Sapmi, de regio in het noorden van Zweden die vanouds wordt bewoond door het Sami-volk. In een pure wildernis, waar iedereen op elkaar is aangewezen, leren de deelnemers omgaan met belemmerende dynamieken. Collectief talent openbaart zich binnen een paar dagen. Deze vorm van teamleren doet ook veel met de eigen persoonlijke ontwikkeling.

SAMI-pelgrimage en kwetsbaarheid

Tijdens de SAMI-pelgrimage in de wildernis lijkt er geen plaats te zijn voor tere gevoelens. Ver verwijderd van de waan van de dag lijkt hier het overleven sec allesbepalend te zijn. En toch leren de deelnemers in te zien dat het tonen van je eigen kwetsbaarheid aan de ander een essentieel element vormt van teamontwikkeling onder druk. SAMI-training brengt heel bewust de menselijke maat in de organisatie. De pelgrimage in de Noord-Zweedse wildernis laat ontwikkelingen in deelnemers zien die zij elders niet voor mogelijk hebben gehouden.

Pelgrimage brengt ordening

Aan een pelgrimage beginnen is voor velen: voor het eerst kennismaken met wildvreemden. Mensen met wie je in korte tijd een hecht team moet vormen. Zo’n teamontwikkeling lukt alleen wanneer je persoonlijk leiderschap een boost krijgt. Wanneer je eigenaarschap toont in beslissingen die in diverse situaties genomen moeten worden. Gek genoeg blijkt hiërarchie dan niet relevant te zijn en al helemaal niet zaligmakend. In plaats van hiërarchie ontstaat in het SAMI-teamleren een werkzame ordening binnen het team. Een ordening die in iedere organisatie kan zorgen voor meer persoonlijke effectiviteit. Een ontwikkeling richting de LINKED-organisatie.

Vorderingen in effectief leiderschap

“Wie tijdens de SAMI-pelgrimage helemaal is aangewezen op elkaar leert zijn eigen ontwikkelingsthema’s in de bek te zien,” stelt trainer Servaas Klute. Die onderkent zijn innerlijke weerstand en pijn. Die maakt persoonlijk en als onderdeel van het team grote stappen voorwaarts. True leaders reflect and act. De deelnemers leggen hun persoonlijke drijfveren naast het SAMI-waardenfundament en de SAMI-leiderschapsschijf. Zij ontdekken op deze manier waar zij vorderingen kunnen maken in effectief leiderschap over henzelf en anderen.

Lees hier alles over SAMI-winterpelgrimage 2022

SAMI-song

Door mijn belevenissen in Japan en in de samenwerking met Maki Toyoda heb ik de SAMI-harttriade ontwikkeld. Een ongelofelijk belangrijk en naar gebleken is onmisbaar ‘instrument’ voor het smeden van hechte verbindingen in sociale systemen. Maarten Tromp, een van de deelnemers van de pelgrimage, heeft daar de onderstaande song van gemaakt. De song raakt de essentie van het SAMI-concept: de liefde. Niet voor niets heet een van onze boeken: Leiderschap, laat liefde stromen.

Data pelgrimages

Helaas vinden de pelgrimages in 2020 in verband met corona geen doorgang. De data voor de pelgrimages in 2021 worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Pelgrimages data 2022
Type pelgrimage  Introductiedag Wilderniservaring Terugkomdag
winterpelgrimage 1                 26-02-2022  30-03 t/m 04-04  29-04-2022
winterpelgrimage Japanse versie 2022 n.t.b. 2022 n.t.b. 2022 n.t.b.
zomerpelgrimage 1 15 mei 2021 17 t/m 21 juni 2021 17 sept. 2021
zomerpelgrimage 2 15 mei 2021 24 t/m 28 juni 2021 18 sept. 2021

herfstpelgrimage 1

3 juli 2021 9-13 sept 2021 16 okt. 2021

herfstpelgrimage 2

(indien herfst-1 volgeboekt is)

3 juli 2021 2-6 sept 2021 15 okt 2021

Een SAMI-training op maat

Of je nu interesse hebt in een dagtocht of een expeditie, neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een gratis kennismakingsgesprek of afspraak voor een intake-gesprek.