DutchEnglish
DutchEnglish
DutchEnglish

Servaas Klute

Over Servaas

Al jaren kom ik er, in Sapmi. Het gebied in het noorden van Scandinavië strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De oorspronkelijke bewoners zijn de Sami, een nomadisch natuurvolk.

In mijn ogen zijn zij kunstenaars in het omgaan met de acht seizoenen. Hoezo change managers? Eeuwenlang hebben zij met beperkte middelen de kunst van het leiden en geleid worden beoefend en hebben ze de rendiertrek geleid en begeleid. In volstrekte aansluiting, als volleerde rentmeesters en pas nadat de rendieren zelf het sein tot vertrek gegeven hadden!

Het laatste stuk wildernis in Europa

Het berggebied wordt gezien als Europa’s laatste wildernis! Ongelofelijk oorspronkelijk, vol van tegenstellingen. Een omgeving waar je alleen overleeft als je vooruitkijkt, plant en duidelijke strategieën volgt.

Het gebied laat geen opsmuk of poeha toe. Je wordt gedwongen anders naar jezelf te kijken. Het masker gaat hier af. En of je wilt of niet, hier toont zich wat jij in je rugzak meebrengt en word jij je oorsprong ingezogen.

Bij het vuur, aan de oever van een kristal heldere beek kom je jezelf tegen, geeft de stilte je de kans moed te ontwikkelen datgene in de bek te zien wat gezien wil worden, je te verzoenen met opdringende themas uit je verleden en mild te worden naar de ander(en) en jezelf.

Ervaringen vertaald in mijn werk als trainer

Dit is de plek waar ik telkens weer naar toe moet. Waarom? Gek genoeg raken woorden die essentie niet doordat de tegenstellingen zich gelijktijdig openbaren, zoals gelukzaligheid en verdriet of vermoeidheid en vitaliteit. Hoe noem je dan dát wat je ervaart? Ik ben er ook mee gestopt het te willen verwoorden en onderga en neem de ervaringen gewoon in groot respect, dankbaarheid en niet zelden geroerd aan.

Tegelijkertijd zijn deze ervaringen in mijn werk als trainer/coach uitstekend te vertalen. Ze hebben me ongelofelijk veel inzicht gegeven over persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk en functioneel leiderschap, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling. Het is daarom niet verrassend dat het SAMI®-model hier zijn oorsprong kent. Het is doorleeft, doorakkerd en staat als een tent die de poolstorm kan weerstaan.

Ik zie het als mijn opgave, datgene wat ik in Sapmi ervaar in mijn werk door te geven. Het zijn universele ervaringen die iedereen gegund zijn.

'True leaders reflect and act'

Meer weten of wil je eens kennis maken? Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek.