SAMI-triade: reflecteren op persoonlijk leiderschap

Reflecteren op drie niveaus

Die Sami-tent kan poolstormen doorstaan en is dus sterk genoeg om jou steeds weer figuurlijk onderdak te bieden tijdens je expeditie. Ik werk veel met een grafische vorm – gelijkend op de Sami-tent – die ik de SAMI-triade noem. De kracht van een triade is dat je vanuit drie verschillende én gelijkwaardige perspectieven kijkt naar een bepaalde thematiek. Dat kan zijn: de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap, een zich ontwikkelende organisatie of de kwaliteit van jouw resultaten. Steeds weer reflecteer je op de drie zijden afzonderlijk en in hun samenhang.

Resultaat: nieuwe leertrajecten

‘True leaders reflect and act.’ Al doende ontstaat in het midden van de tent – daar waar het vuur brandt – een plek van ‘nieuw weten’. In de taal van de Sami: de ‘suovdnji’. De SAMI-triade heeft zich bewezen als een krachtig instrument om te komen tot nieuwe leer- en ontwikkeltrajecten. Individueel als het gaat om persoonlijk leiderschap. Maar ook collectief als het gaat om team- en organisatieontwikkeling. Ik illustreer de werking van een SAMI-triade graag op het gebied van leiderschap.

 

"SAMI-training biedt een gemeenschappelijke 'taal, grammatica en interpunctie' over leiderschap. Eindelijk kunnen we elkaar leren verstaan als we het over leidinggeven hebben."

‘Reflect and act’

Een van de triades geeft op de drie zijden de niveaus weer waarop ik jou graag uitdaag: ‘realiteit’, ‘persoonlijk leiderschap’ en ‘LINKED-organisatie’. Reflecterend op ‘realiteit’ ga je op zoek naar belemmeringen en successen in de huidige bedrijfsvoering. Je maakt ieders aandeel daarin helder. Als het gaat om de LINKED-organisatie (de volwassen lerende organisatie) leg je het ideaalplaatje reflecterend naast je eigen organisatie en onderzoek je waar je kunt groeien. Daarnaast geeft deze triade jou de kans om te reflecteren op je persoonlijk leiderschapsprofiel. Tenslotte denk je na hoe je bevindingen op de afzonderlijke niveaus op elkaar inwerken. Op de reflectie volgt de actie. Waar is extra aansturing nodig? Waar dien je je beleid aan te passen?

 

Nieuwe inzichten door triaden

Ik garandeer je dat werken met triaden je veel nieuwe inzichten oplevert. Dat jouw bewustwording over de relaties tussen organisatie-, leiderschaps-, team- en persoonlijke ontwikkeling alleen maar rijker wordt. SAMI-training begeleidt je graag op deze expeditie. Incompany, op de hei of tijdens een pelgrimage in de wildernis op de Zweedse hoogvlakten.