Volg ons

“De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn ...”

  • SAMI Training Nederlands
  • SAMI Training English

Sami: persoonlijk leiderschap in de wildernis

Persoonlijk leiderschap is voor de Sami een kwestie van overleven. Dit laatste oervolk van Europa leeft in de noordelijke streken van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Hoe overleven zij? Wat kunt u daarvan leren om te komen tot een volwassen lerende, LINKED-organisatie? Een organisatie waarin u uw ambities kunt verwezenlijken? SAMI-training geeft u en uw mensen graag nieuwe inzichten in persoonlijk leiderschap, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling, getoetst in de wildernis. 

"Ik ben mij in de wildernis van Noord-Zweden bewust geworden van mijn leiderschapskwaliteiten en hoe ik die kan verbeteren"

Leiden of volgen

De Sami noemen hun land Sapmi. Een land van uitersten. Van zachte dagen en ijzige koude. Van regen en zon. Een land met acht seizoenen, met winters zonder daglicht en zomers zonder echte nacht. Waar arenden, beren en wolven de rendieren bedreigen en waar de poolvos zijn prooi zoekt. Een land waar disbalans in de organisatie onmiddellijk gevaar inhoudt. Waar de ene situatie vraagt om leiden en de andere om volgen. De Sami laten daarmee zien te beschikken over inzichten en kwaliteiten waarmee u als leidinggevende uw organisatie groot kunt maken.

Persoonlijk leiderschap en pelgrimage

In het land van de Sami houden wij onze pelgrimages. Met de voeten in het natte mos of de diepe sneeuw leren de deelnemers te vertrouwen op hun intern kompas. Zij krijgen inzicht in de levensthema’s ‘leiden’ en ‘volgen’. Zij leren in deze genadeloos mooie wildernis wat persoonlijk leiderschap inhoudt, hoe je dat kunt ontwikkelen en wat dat betekent voor hun eigen functioneren, dat van hun team of van een hele organisatie.

Sami-wijsheid en persoonlijk leiderschap

In deze wildernis liggen de metaforen voor groei en ontwikkeling voor het oprapen. De Sami hebben ze toegepast op hun bestaan. Het volk is in staat gebleken om te overleven. Vele generaties lang in tenten die opmerkelijk genoeg poolstormen konden doorstaan. Nu in kleine huizen, verstopt in de onmetelijke wildernis. Hun wijsheid en inzichten worden door SAMI-training benut in de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap.

 

Ontwikkelvraag en wezenlijke vraag

Wanneer dat bij u het geval is, komt SAMI-training graag bij u langs om uw ontwikkelvraag te horen. Om te ontdekken welke wezenlijke vraag achter uw vraag ligt. Wij pakken met u de wezenlijke vraag op. We doen dat in een traject dat is toegespitst op wat uw organisatie nodig heeft. Altijd met de menselijke maat voor ogen.