Volg ons

“De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn ...”

  • SAMI Training Nederlands
  • SAMI Training English

Persoonlijk leiderschap en wildernis: een mooi koppel

Leiderschap en wildernis. Drie woorden, bijna te exotisch om je ook maar iets te zeggen over je functioneren als leider in een reguliere organisatie. Dat zou je althans denken. Maar de werkelijkheid is anders. De alledaagse realiteit lijkt maar al te vaak op een wildernis. En juist in de fysieke wildernis leer je wat van een leider wordt gevraagd. SAMI-training biedt minimaal vijf keer per jaar tijdens een pelgrimage aan mensen de gelegenheid om te werken aan hun persoonlijk leiderschap. Midden in de wildernis van Sapmi, Noord-Zweden.

“In deze wildernis is geen pad te bekennen. De route biedt alleen maar beproevingen.

Dit is een wereld waarin tegenstellingen zich genadeloos aandienen: hard en zacht, koude en warmte, droogte en veel water.

Je zult met deze tegenstellingen vrede moeten sluiten om hier te kunnen overleven”

Wildernis of landschapspark?

Kijk eens even in de spiegel van je organisatie. In hoeverre lijkt die op een keurig gestructureerd Engels landschapspark? Alleen maar soepel functionerende zelfsturende teams. Geen blokkades of fusieperikelen. Geen regressieve teams, uitval, burn-out en stress. Geen weerstanden in slecht functionerende mt’s. Of leggen we hier de vinger op de zere plek? Zijn er zoveel tegenstellingen dat je weegschalen tekortkomt? In de wildernis van de Sami dienen tegenstellingen zich genadeloos aan. Je zult vrede moeten sluiten met die tegenstellingen om hier te kunnen overleven. Ligt jouw organisatie écht zover weg van de wildernis in Noord-Zweden?

Diepe inzichten

Leiderschap en wildernis. De combinatie vraagt om diepe inzichten die je gaat ontdekken tijdens een van de pelgrimages van SAMI-training. Inzichten waarmee het oeroude Sami-volk hier eeuwenlang in tenten grote hitte en bittere kou heeft overleefd. Bijvoorbeeld dat echt leiderschap tonen bestaat uit het product van leiden én volgen. Weten wanneer je moet leiden én wanneer je de leiderspet aan een ander moet overlaten en slechts hoeft te volgen. Je gaat het aan den lijve ondervinden tijdens een pelgrimage in Noord-Zweden. Deze boeiende expeditie heeft als basis het beste van diverse theorieën over leiderschap en teamontwikkeling, in een logisch verband gebracht door SAMI-training.

Liefdevol leiderschap

In de wildernis is liefdevol en dienend leiderschap nodig. Als liefdevol en dienend leider moet je soms keiharde beslissingen nemen, omdat het teambelang dat vraagt. In de wildernis leer je het af om als leider alleen op je ratio af te gaan. De verbinding tussen ratio en sensitiviteit is een groot goed. Alleen wanneer je die verbinding oefent, kun je op het juiste moment de juiste beslissingen nemen. Dat leer je niet uit een boekje. Dat is jezelf ontdekken en eigenaarschap ontwikkelen over problemen die zich plotseling kunnen aandienen.